» مرکز آموزش هاست و دامین » سرور مجازی » سرور مجازی لینوکس » مدیریت سرور لینوکس » محیط گرافیکی لینوکس، آموزش نصب و دسترسی
هروقت نام سیستم عامل لینوکس شنیده می شود ممکن است ناخودآگاه تصویر صفحه سیاهی که لازم است دایما در آن کامند تایپ کرد تا کارها پیش رود به ذهنمان برسد اما آیا در لینوکس هم می توان به محیط گرافیکی مانند سیستم عامل ویندوز دسترسی داشت؟
شاید برای شما هم پیش آمده باشد که نیاز به دسترسی به محیط گرافیکی (Graphics User Interface) یا در واقع محیط دسکتاپ لینوکس (Linux Desktop Environments) شبیه به محیط گرافیکی سرور ویندوز (Remote Desktop Connection) در سرور مجازی و سرور اختصاصی لینوکس داشته باشید. و این سوال در ذهن شما ایجاد شده باشد که آیا سرور مجازی لینوکس یا سرور اختصاصی لینوکس نیز این قابلیت را دارند؟
اینکه بتوانید مانند سیستم کامپیوتر خانگی ویندوزی خود با استفاده از موس و کلیک روی آیکون ها، در سرور مجازی لینوکس یا حتی سرور اختصاصی لینوکس به فعالیت بپردازید! نیاز به اینگونه دسترسی زمانی پر رنگ تر می شود که به هر دلیل تمایلی به استفاده از محیط Shell یا SSH نداشته باشید یا تمایل به استفاده های دیگری داشته باشید!
همانطور که می دانید محیط گرافیکی بر روی سرورها به راحتی از طریق سیستم عامل ویندوز ارائه می شود، اما این موضوع با توجه به هزینه های بسیار زیاد لایسنس های قانونی ویندوز بر روی سرورهای ویندوزی می تواند دلیل قانع کننده ای برای افرادی باشد که تمایلی به پرداخت هزینه گزاف برای این موضوع را نداشته باشند. همچنین نوع استفاده افراد از سیستم عامل ها می تواند دلیل دیگری برای این موضوع باشد!
این قابلیت بصورت پیش فرض روی سیستم عامل سرور های لینوکس مانند سرور مجازی و سرور اختصاصی ارائه نمی گردد، اما این به معنی عدم امکان دسترسی به محیط گرافیکی سرور نیست!
کاربران در سرور مجازی یا سرور اختصاصی لینوکس نه تنها قادر به دسترسی به محیط گرافیکی لینوکس خود هستند، بلکه امکان انتخاب چندین محیط گرافیکی (Graphics User Interface) یا دسکتاپ (Linux Desktop Environments) مختلف را نیز دارند. در ادامه برخی از آنها را به طور مختصر محیط گرافیکی لینوکس معرفی خواهیم کرد.
– GNOME که یکی از متداول ترین و محبوب ترین دسکتاپ های لینوکس است. GNOME طوری طراحی شده است که استفاده از آن آسان و قابل شخصی سازی می باشد.متاسفانه، GNOME یک محیط دسکتاپ سبک نیست.
– Unity که دسکتاپ پیش فرض سیستم عامل های Ubuntu می باشد که رابط کاربری زیبا و کارآمدی است اما ممکن است برای سیستم هایی که سخت افزار مناسبی نداشته باشند، با کندی مواجه شوید.
– KDE نیز یکی دیگر از محبوب ترین دسکتاپ های لینوکس است. با این تفاوت که کمی پیچیده تر بوده و دسترسی اعمال تغییرات و تنظیمات بیشماری را به کاربران خواهد داد. همچنین از KDE به عنوان دسکتاپ “Plasma” نیز یاد می شود.
– Xfce که محیط گرافیکی بسیار سبک و ساده و البته شبیه به GNOME می باشد. این دسکتاپ بر پایه GNOME 3 بوده و دارای سیستم مدیریت فایل و ویرایش متن مخصوص به خود می باشد. اگر به یک محیط دسکتاپ مبتنی بر عملکرد بدون نیاز به سفارشی سازی های پیشرفته نیاز دارید، Xfce انتخاب عالی برای شما است.
– Cinnamon که برای Linux Mint توسعه داده شده و با بهره گیری از هسته ی GNOME 3 کاملا آپدیت و به روز می باشد. به دلیل شباهت هایش با رابط کاربری ویندوز، به کاربران جدید لینوکس کمک می کند تا به راحتی از آن استفاده کنند.
– LXDE که حتی از Xfce نیز سبک تر است. و بسیار مناسب جهت سرور های با حداقل منابع می باشد.
برای نصب یک محیط دسکتاپ لینوکس (Linux Desktop Environments) بر روی سرور لینوکس خود، باید دو کار را انجام دهید:
۱-نصب مدیر نمایش (Display Manager)
۲- نصب رابط کاربری گرافیکی (GUI)
مدیر نمایش (Display Manager) برنامه ای است که سرور و سپس دسکتاپ را راه اندازی می کند و احراز هویت کاربر را مدیریت می کند. رابط گرافیکی (GUI) رابطی است که روی صفحه نمایش خود می بینید، مانند پنجره ها، نمادها، منوها و غیره.
بسته به ترجیحات و منابع سیستم شما، گزینه های زیادی هم برای مدیران نمایشگر و هم برای رابط کاربری گرافیکی وجود دارد. برخی از رایج ترین آنها عبارتند از:
• SLiM: یک مدیر صفحه نمایش سبک و ساده که می تواند با هر رابط کاربری گرافیکی کار کند. برای نصب SLiM ، می توانید دستور زیر را در محیط ترمینال اجرا کنید:
sudo apt install slim
• LightDM: یک مدیر نمایشگر مدرن تر و قابل تنظیم که از چندین رابط کاربری گرافیکی پشتیبانی می کند. برای نصب LightDM، می توانید دستور زیر را در محیط ترمینال اجرا کنید:
sudo apt install lightdm
• Ubuntu Desktop: رابط کاربری گرافیکی پیش فرض برای اوبونتو، بر اساس محیط دسکتاپ GNOME. این رابط کاربری شیک و کاربر پسند دارد، اما می تواند منابع فشرده ای داشته باشد. برای نصب اوبونتو دسکتاپ، می توانید دستور زیر را در محیط ترمینال اجرا کنید:
sudo apt install ubuntu-desktop
• KDE Plasma: یکی دیگر از رابط کاربری گرافیکی محبوب برای لینوکس، بر اساس محیط دسکتاپ KDE. دارای یک رابط انعطاف پذیر و قابل تنظیم است و سریع و پاسخگو است. برای نصب KDE Plasma، می توانید دستور زیر را در محیط ترمینال اجرا کنید:
sudo apt install kde-plasma-desktop
برای راه اندازی محیط گرافیکی لینوکس پس از نصب، باید سیستم خود را ریبوت کنید یا از دستوری برای تغییر حالت گرافیکی استفاده کنید. این دستور ممکن است بسته به مدیر صفحه نمایش و محیط دسکتاپ که نصب کرده اید متفاوت باشد.
اگر SLiM را به عنوان مدیر نمایشگر خود نصب کرده اید، می توانید از دستور زیر برای شروع نصب محیط گرافیکی لینوکس استفاده کنید:
sudo service slim start
اگر LightDM را به عنوان مدیر صفحه نمایش خود نصب کرده اید، می توانید از دستور زیر برای شروع نصب محیط گرافیکی لینوکس استفاده کنید:
sudo service lightdm start
اگر دسکتاپ اوبونتو را به عنوان رابط کاربری گرافیکی خود نصب کرده اید، می توانید از دستور زیر برای تغییر به آن استفاده کنید:
sudo systemctl isolate graphical.target
اگر KDE Plasma را به عنوان رابط کاربری گرافیکی خود نصب کرده اید، می توانید از دستور زیر برای تغییر به آن استفاده کنید:
startx
اکنون اگر علاقه مند به تجربه کار با محیط گرافیکی سرور های لینوکس (سرور مجازی و سرور اختصاصی) هستید، می توانید از مقالات ذیل که آموزش نصب محیط Xfce همراه با VNC Server را شامل می شوند، استفاده نمایید:
آموزش نصب و استفاده از نرم افزار VNC Connect در اتصال به سرور
آموزش نصب و راهاندازی VNC در CentOS 6
قصد خرید سرور مجازی دارید؟ کافی است سری به خدمات سرور مجازی IRPOWER بزنید و سرور دلخواه خودتان را با منابع مورد نیاز انتخاب کنید.