» مرکز آموزش هاست و دامین » بهینه سازی وبسایت » آشنایی با فایل XML Sitemap و اهمیت آن در وبسایت
XML Sitemap چیست ؟ : فهرستی از صفحههای موجود در وبسایت است که برای تمامی کاربران قابل دسترس میباشد. در همین راستا XML Sitemap نیز فایلی است که مالک وبسایت بوسیلهی آن، موتورهای جستوجوگر را از وجود تمامی صفحههای موجود در وبسایتش آگاه میکند.
در واقع این فایل موجب معرفی و ثبت آدرسهای موجود در یک وبسایت، در موتورهای جستوجوگر مانند Google شده و به آنها اعلام میکند که یک صفحهی خاص از وبسایت آخرین بار در چه زمانی بروز شده است؛ وبسایت به طور معمول طی چه بازههای زمانی بروز میشود و همچنین اهمیت یک صفحه از وبسایت را در مقایسه با صفحات دیگر مشخص و تمیز میکند.
روشهای گوناگونی جهت ایجاد XML Sitemap در یک وبسایت وردپرسی وجود دارد. در این مقاله ما نحوهی ایجاد Sitemap توسط پلاگین Yoast SEO را توضیح میدهیم. دلیل استفاده از این پلاگین، ابزارهای مفیدی است که در اختیار ما قرار میدهد از قبیل بهینهسازی نوشتهها، ایجاد Sitemap، افزودن نوشته به انتهای RSS جهت استفاده در لینکهای برگشتی، ایجاد پیوندهای یکتا، یکپارچه سازی اکانتهای اجتماعی و … .
برای فعالسازی Sitemap در وردپرس لازم است موارد ذکر شده در دو مرحلهی زیر را انجام دهید:
جهت ایجاد فایل Sitemap با پسوند XML در پلاگین Yoast SEO، موارد زیر را انجام دهید:
۱- وارد پنل مدیریتی (پیشخوان) وردپرس شوید و مطابق با راهنمای نحوهی نصب پلاگین در WordPress اقدام به نصب و فعالسازی پلاگین Yoast SEO نمایید. البته می توانید از ابزارهای رایگان استفاده کنید و پس از ایجاد فایل سایت مپ آن را در هاست سایت خود آپلود کنید.
۲- بر روی گزینهی نقشههای XML سایت واقع در زیرمنوی سئو کلیک فرمایید.
۳- در صفحهی گشوده شده، گزینهی Enabled را در قسمت XML sitemap functionality انتخاب کرده و بر روی ذخیرهی تغییرات کلیک نمایید.
لازم به ذکر است پلاگینهای دیگری نیز توسط Yoast ایجاد شده است از جمله پلاگین ایجاد Sitemapهای اختصاصی مانند Yoast Video SEO و …
موتورهای جستوجوگر در یافتن Sitemapها هوشمندانه عمل میکند. هنگامی شما محتوایی جدید را در وبسایتتان منتشر میکنید، یک «Ping» از سرور اختصاصی یا سرور مجازی به سمت Google و Bing ارسال میشود و آنها را از وجود این محتوا که به تازگی در وبسایت قرار داده شده است، مطلع میسازد. با اینحال پیشنهاد میکنیم Sitemap وبسایت خود را با استفاده از ابزار Search Console یا همان Webmaster Tools سابق به گوگل معرفی کنید. انجام این کار فواید بسیار دیگری نیز دارد از جمله نمایش صفحههای Index شده، نمایش خطاهای موجود در صفحات مختلف وبسایت و … .
جهت معرفی و اضافه نمودن وبسایت خود به Google Search Console میتوانید موارد ذکر شده در این مقاله را انجام دهید. همچنین با توجه به اینکه از وردپرس و پلاگین Yoast SEO استفاده میکنید، جهت راحتی کار میتوانید موارد زیر را نیز انجام دهید:
۱- وارد Google Search Console شوید و به اکانت گوگل خود Log In نمایید.
۲- بر روی گزینهی Add a Property کلیک کرده و آدرس وبسایت خود را وارد فرمایید.
۳- در صفحهی جدید، بر روی تب Alternate methods کلیک کرده و گزینهی HTML tag را انتخاب فرمایید.
۴- قسمتی از متن نوشته شده به صورت «HTML Meta tag» را همانند تصویر زیر کپی نمایید و آن را در یک ویرایشگر متن مانند Notepad قرار دهید.
۵- وارد پنل مدیریتی (پیشخوان) وردپرس خود شوید و بر روی گزینهی سئو کلیک کنید.
۶- به تب ابزارهای وبمستر مراجعه نموده و متن Meta tag کپی کرده در مرحلهی ۴ را در فیلد مقابل Google Search Console قرار دهید.
۷- مجددا به Google Search Console مراجعه نموده و بر روی گزینهی Verify کلیک نمایید. در صورت انجام صحیح موارد فوق، با پیغام زیر مواجه خواهید شد:
./Congratulations, you have successfully verified your ownership of http://yourdomain.com
۸- پس از اضافه نمودن وبسایت به Google Search Console و ظاهر شدن پیغام فوق، بر روی گزینهی Continue کلیک فرمایید.
۹- در صفحهی جدید، بر روی ستون Sitemaps کلیک کنید.
۱۰- پس از آن گزینهی ADD/TEST SITEMAP را انتخاب نمایید و آدرس Sitemap اصلی که پلاگین Yoast SEO ایجاد کرده را به صورت زیر (sitemap_index.xml) وارد فرمایید:
چنانچه سرویس Google Search Console یا همان Google Webmaster Tools سابق در یافتن Sitemap وبسایت شما با مشکل مواجه بود، وارد پنل مدیریت وردپرس خود شوید. بر روی «سئو > نقشههای XML» سایت کلیک کنید و گزینهی Disabled را انتخاب فرمایید. سپس در قسمت پایین همان صفحه، گزینهی ذخیرهی تغییرات را انتخاب نمایید.
به عنوان توضیحات تکمیلی لازم به ذکر است از دید SEO، ایجاد Sitemap به صورت مستقیم تاثیری بر روی رتبه وبسایت در موتورهای جستوجوگر ندارد اما به کارگیری آن موجب Index شدن صفحههای وبسایت توسط موتورهای جستوجوگر شده و موجب کشف و Crawl آسانتر آنها میگردد.
Sitemapها در Crawl برگهها و نوشتههای مربوط به وبسایتها و وبلاگهای تازه راهاندازی شده بسیار مفید هستند؛ چرا که در اکثر آنها به دلیل عدم وجود پیوندهای برگشتی کافی، امکان کشف تمامی موارد توسط موتورهای جستوجوگر کار دشواری است.
در وبسایتهای معروف و پربازدید نیز Sitemapها نقش کلیدی در تعامل و بهتر Index شدن صفحات توسط موتورهای جستوجوگر بازی میکنند و موجب میشوند تا موتورها زمان انجام بروزرسانیهای وبسایت را حدس بزنند و با توجه به میزان انجام بروزرسانی بیشتر در برخی از قسمتها، رتبه بیشتری در Crawl به آن بخشها در وبسایت اختصاص دهند و موجب بهبود وضعیت نمایش بخشهای مختلف وبسایت در نتیجه جستوجو شوند.
در صورتی که از وردپرس برای ساخت وبسایت خود استفاده میکنید، هاست لینوکس مخصوص وردپرس، مناسب شما میباشد که در IRPOWER ارائه میگردد.
موفق باشید.