» مرکز آموزش هاست و دامین » میزبانی وب یا وب هاستینگ چیست؟ هر چیزی که باید در رابطه با هاست بدانیم!
میزبانی وب یا وب هاستینگ (Web Hosting) به مفهوم مکانی برای حفظ و نگهداری و ایجاد دسترسی به اطلاعات وبسایت ها در بستر اینترنت گفته می شود. این مکان که معمولا بر روی سرورهای متصل به اینترنت پرسرعت هستند، در مکان های فیزیکی به نام دیتاسنتر قرار دارند تا بتوانند درخواست های کاربرانی که تمایل دارند به وب سایت های موجود بر روی سرورهای دیتاسنتر دسترسی داشته باشند، پاسخ مناسبی ارایه کنند. به منظور ارتباط مناسب و دایمی، معمولا در دیتاسنترها از تجهیزاتی اصلی و بک آپی استفاده می شود تا تضمین کننده دسترسی های کاربران به سرورها باشند. حال چرا از نام اشتراکی در هاست استفاده می کنیم؟ پاسخ خیلی ساده است! با توجه به دسترسی تمام کاربران یک سرور به منابع سخت افزاری سرور به صورت اشتراکی، نام اشتراکی به هاست هایی که برای عموم در دسترس اضافه شده است تا اشتراکی بودن منابع کاملا روشن و شفاف شود. سرویس های هاست اشتراکی عموما برای اکثر وب سایت های عمومی با بازدید کم و عدم نیاز به دسترسی های خاص و یا نیاز به توابع خاص مناسب خواهد بود. خصوصا با توجه به قیمت های بسیار پایین آن به نسبت سرویس های نیمه اختصاصی و اختصاصی، استفاده از آن بسیار عرف است و معمولا وب سایت ها در شروع کار خود از سرویس های هاست اشتراکی استفاده می کنند.
هاست های اشتراکی بر اساس سیستم عامل مورد استفاده بر روی سرور میزبان سایت ها، به دو دسته هاست لینوکس و هاست ویندوز تقسیم می شوند که بسته به نیاز هر کاربر، امکان خرید هاست برای کاربران مهیا خواهد بود. با توجه به هزینه های پایین و همچنین متن باز بودن لینوکس، امنیت بالا و همچنین قیمت پایین تر آن به نسبت هاست ویندوز، از استقبال عمومی بسیار بیشتری برخوردار است اما کاربران هاست ویندوز نیز با توجه به نوع برنامه نویسی، امکان اتصال های خاص و همچنین برخی نیازهای نرم افزاری لازم است از سیستم عامل ویندوز برای مدیریت بهتر آنها استفاده کنند که این افراد ملزم به استفاده از هاست ویندوز خواهند بود. هر کدام از سیستم عامل ها کنترل پنل های مدیریتی سایت معروفی دارند که در بین عموم بعضا هاست ها را بر اساس نام کنترل پنل آن نام گذاری میکنند! مثلا ممکن است شنیده باشید هاست سی پنل یا هاست پلسک؟ این ها نام کنترل پنل های مدیریتی وب سایت است که به ترتیب معرف هاست لینوکس و هاست ویندوز خواهد بود. بنابراین اگر بخواهیم به درستی این سرویس ها را نامگذاری کنیم بایستی نام هاست لینوکس سی پنل و یا هاست ویندوز پلسک را برگزینیم که البته می توانیم عبارت میزبانی وب را با عبارت هاست نیز جایگزین کنیم! البته ممکن است نام هاست وردپرس را نیز شنیده باشید و در این لحظه سوال پیش آمده باشد که هاست وردپرسی چیست و چرا در دسته بندی بالا قرار نگرفته است؟! با توجه به اینکه وردپرس به عنوان یکی از قوی ترین و محبوب ترین سیستم های مدیریت محتوا در دنیا شناخته می شود، به هاست هایی که برای میزبانی از وردپرس آماده شده باشند تا کیفیت مناسبی به سیستم مدیریت محتوا وردپرس ارایه کنند، هاست وردپرس گفته می شود. خرید هاست وردپرس عموما بر روی سیستم عامل لینوکس و همچنین کنترل پنل سی پنل ارایه می شود. بنابراین نام کامل هاست وردپرس، هاست لینوکس سی پنل وردپرس می تواند باشد!
هاست اشتراکی فارغ از لینوکس یا ویندوزی بودن آن، به صورت کلی برای وب سایت هایی توصیه می شود که از نظر اندازه کوچکتر هستند، ترافیک وب زیادی ندارند، نگرانی های امنیتی بسیار کمتری دارند و به راه حل های مقرون به صرفه برای میزبانی وب سایت نیاز دارند. فرض کنید شما صاحب مغازه ای هستید که متراژ مغازه شما کوچک است، در نتیجه تعداد مشتری های همزمانی که می توانند وارد مغازه شما شوند مطمینا نمی تواند زیاد باشد! بنابراین در صورتی که مشتریان مغازه شما زیاد شود، شما به فضای بیشتری برای مغازه خود نیاز خواهید داشت. این مثال نیز قابل تعمیم برای وب سایت های کم ترافیک و پر ترافیک نیز خواهد بود اما باید توجه داشته باشید که تعداد بازدید های لحظه ای تنها یکی از فاکتورهایی است که می تواند تعیین کننده نوع خدمات میزبانی وب مناسب وب سایت شما باشد! نوع برنامه نویسی، ماژول های مورد استفاده، محاسبات لحظه ای در حال انجام، تعداد اتصالات همزمان به سرور و موارد دیگری که همگی نقش مهمی در تعیین نوع خدمات مناسب وب سایت شما خواهند داشت. اصلا نگران نباشید! در صورتی که از میزان منابع مصرفی وب سایت خود اطلاع ندارید، ما می توانیم پس از انتقال وب سایت شما به سرورهای خودمان آن را اندازه گیری کرده و سپس سرویس مناسب شما را پیشنهاد دهیم تا بتوانید سرعت و کیفیت مناسبی را به مخاطبان خود ارایه کنید.
از مزایای وب هاستینگ اشتراکی به نسبت هاست های اختصاصی یا نیمه اختصاصی و یا خدمات سرور مجازی یا سرور اختصاصی می توان به موارد زیر اشاره کرد:
۱- قیمت هاست مناسب
۲- دسترسی به کنترل پنل مدیریت داخلی (سی پنل/دایرکت ادمین/پلسک)
۳- امکان ارتقاء یا تنزل هاست بسته به شرایط و میزان استفاده پس از گذشت زمان
۴- عدم نیاز به دانش فنی جهت تعمیر و نگهداری هاست (این امر در سرویس های میزبانی اشتراکی توسط تیم پشتیبان وب هاستینگ انجام می گیرد)
۵- دسترسی به Shell امن
۶- نصب و پیکربندی آسان گواهی SSL
۷- ارائه لایه های محافظتی توسط کلودفلیر برای دامنه های موجود در هاست
۸- بدون محدودیت در ساخت و توسعه وب سایت با انواع گوناگون فریمورک ها و زبان های برنامه نویسی (PHP – Python – .NET)
۱۰- انتقال ساده و سریع هاست به سرویس دهنده دیگر (درصورت درخواست)
۱۱- سفارشی سازی منابع سرور میزبان در صورتی که از پلن های ویژه موجود در شرکت های میزبانی وب نیاز داشته باشید.
به زبان ساده، هاست اشتراکی می تواند گزینه ای عالی برای صاحبان وب سایت با بودجه اندک یا کسانی که تازه شروع به کار آنلاین کرده اند باشد. همانطور که بودجه شما اجازه می دهد، همیشه می توانید با گذشت زمان به بسته میزبانی دیگری ارتقا دهید، بنابراین برای همیشه در این سطح از میزبانی مشکلی نخواهید داشت.
میزبانی وب اشتراکی بسیار خوب به نظر می رسد؛ مقرون به صرفه است، زمان کار ثابتی دارد و مدیریت آن آسان است. اما، با معایب خاصی نیز همراه خواهد بود که در ادامه به بعضی از آنها خواهیم پرداخت:
۱- زمان بارگذاری اطلاعات وب سایت می تواند کندتر از سرورهای اختصاصی یا مجازی باشد.
۲- سرور می تواند توسط سایت های دیگری که سرور را به اشتراک می گذارند، بیش از حد بارگذاری شود.
۳- همانطور که سایت شما شروع به دریافت سطوح بالاتری از ترافیک می کند، متوجه خواهید شد که سایت شما ممکن است عملکرد بسیار بدتری داشته باشد.
۴- در هاست اشتراکی هرگز نمی دانید همسایگان شما چه کسانی هستند! اگرچه این نهایت بدبینی را نشان میدهد، اما ممکن است سایت های دیگر روی سرور؛ خطری برای سایت شما ایجاد کنند.
۵- در این نوع میزبانی در واقع فقدان گزینه های سفارشی سازی برای دریافت واقعی بالاترین سطح عملکرد از وب سایت شما وجود دارد.
نکته : برای اکثر افرادی که تازه شروع به کار آنلاین کرده اند، مزایای میزبانی اشتراکی بسیار بیشتر از معایب آن است، به خصوص اگر سعی دارند یک وبسایت را در سریع ترین زمان ممکن راه اندازی کرده و مهارت های فنی کمی نیز داشته باشند. همچنین مهم است که توجه داشته باشید که یک میزبان وب مسئول؛ اطلاع رسانی هایی از این قبیل که وقتی ترافیک شما به سطحی برسد که زمان ارتقاء آن فرا رسیده است و یا هر وبسایتی را که برای سایرین روی سرور خطر ایجاد می کند نظارت و تعطیل کند. در نتیجه نوعی آسودگی خاطر از نحوه مدیریت وبسایت در این نوع سرویس وجود دارد.
به کمک ابرازهای مدیریتی متنوعی، امکان رصد منابع مصرفی توسط وب سایت های دیگر بر روی سرور فراهم شده است و این امکان به آنها داده نخواهد شد تا از منابع در نظر گرفته شده فراتر روند. بنابراین امروزه مصرف منابع بیش از اندازه بر روی سرورهای اشتراکی کمتر جلب توجه می کند و این امکان را به وب سایت ها خواهد داد تا بتوانند با خیالی آسوده از خدمات میزبانی وب خود استفاده کنند.
پیشنهاد می شود که به آدرس زیر مراجعه نموده و پلن هاست های موجود در IRPOWER را بررسی نموده و بر اساس منابع مورد نیاز خود، اقدام به سفارش هاست نموده و کسب و کار خود را با قدرت بیشتری توسعه دهید.