» مرکز آموزش هاست و دامین » بهینه سازی وبسایت » Google Search Console چیست و چه کاربردی دارد؟ همه چیز درباره کنسول جستجوی گوگل
شاید تا بحال پیش آمده باشد که بخواهید از مخاطبان وب سایت خود اطلاعاتی داشته باشید و متوجه شوید که کنترل پنل هاست شما امکاناتی برای چنین بررسی هایی نداشته باشد؛ اینکه کدام گروه از کاربران؛ در چه منطقه جغرافیایی و با چه دستگاه و سیستم عاملی وب سایت شما را بارگزاری می کنند و در بخش های مختلف آن چه مقدار زمان صرف میکنند؛ بیشتر در کدام لینک ازسایت شما تامل می کنند و میزان علاقمندی آنها به ماندن در سایت شما چقدر است. سرچ کنسول دقیقا برای بدست آوردن داده های این چنین است و موتور جستجوی گوگل این کنسول را در اختیار ما قرار می دهد.
این تحلیل ها توسط ابزارهای قدرتمندی قابل انجام است که برخی از آنها به صورت موردی هستند و برخی دیگر مانند Google Search Console (کنسول جستجوی گوگل) بصورت پکیج و توسعه یافته اند. در این مقاله قصد داریم از صفر تا صد موتور جستجوی گوگل که روزانه بیشترین مراودات کاربران توسط آن انجام می شود و نهایتا در ابزارهای متنوع به صاحبان سایت ها؛ کاربران مخاطب و حتی دیتاسنترها خدمات ارائه می دهد صحبت کنیم.
ابزار آنلاینی است که توسط شرکت گوگل و برای توسعه دهندگان وب عرضه شده است تا نسبت ایندکسینگ صفحات (Page Index) را مشاهده و فعالیتهای رخ داده در سایت را تحلیل نمایند .این سرویس کاملا رایگان و برای اکانت های گوگل در دسترس است.
مفهوم ایندکس :
ایندکس صفحات به معنی فهرست کردن اطلاعات موجود در وب سایت است. وقتی در موتور جستجوی گوگل چنین تعریفی گنجانده شده؛ به این معنی است که اطلاعات در حافظه گوگل فهرست بندی شده اند و وقتی مطلبی در گوگل ایندکس میشود، یعنی این مطلب به ثبت رسیده و با جستوجو، یافت میشود.
برخی از فعالیتهایی که میتوان با استفاده از کنسول جستجوی Google انجام داد، شامل واگذاری وبسایت، درخواستهای خزش در صفحات (crawl)، نظارت بر عملکرد، اعتبارسنجی خطاها و مشکلات پرتکرار و بارگذاری نقشههای سایت XML است. کاربران کنسول جستجوی گوگل همچنین میتوانند اعلانهای خودکار را از طریق ایمیل درباره مشکلات عملکردی که نیاز به توجه آنها دارد، دریافت کنند. این سرویس ابتدا تحت عنوان Google Webmaster Tools بود که در اپدیت های بعدی تغییر نام و البته گسترش خدمات از وبمستران به توسعه دهندگان ، بازاریاب های دیجیتال و کارشناسان سئو انجام شد.
استفاده از کنسول جستجو مستلزم داشتن حساب Google است. پس از ورود به سایت، باید یک ویژگی جدید اضافه کنید، که به وب سایتی که می خواهید با استفاده از این سرویس نظارت کنید، اشاره دارد. این کار را می توان با تایپ نام دامنه یا با استفاده از پیشوند URL انجام داد.
پس از افزودن یک ویژگی جدید، Google یک درخواست تأیید ارسال میکند که میتواند با استفاده از روشهای مختلف مانند تگ های html، آپلود فایل html، سوابق DNS و کدهای رهگیری و غیره تأیید شود. پس از تأیید مالکیت، کنسول جستجو شروع به جمعآوری داده کرده؛ تمام صفحات مرتبط با آن دامنه را ردیابی می کند. اگرچه آماده شدن گزارش ها ممکن است کمی طول بکشد.
ابتدا در سایت با آدرس Google Search Console با یکی از اکانت های جیمیل (Gmail) وارد می شویم:
سپس با ورود به آدرس https://www.google.com/webmasters مراحل معرفی و وریفای (Verify) وب سایت را به شکل زیر شروع می کنیم:
در این مرحله ۲ روش برای معرفی وب سایت پیش رو داریم؛ سمت چپ با استفاده از نام دامنه ( بدون هیچ پروتکلی) و سمت راست با استفاده از آدرس وب سایت (با/بدون پروتکل https)
در این روش کاملا نیازمند دانش کافی درمورد دامنه و رکوردهای دامنه و DNS ها هستیم. درواقع نیاز است فیلدهای مورد نظر در پنجره بعدی را در بخش تنظیمات DNS هاست خود وارد کنیم. این تنظیمات در پنل های مدیریت هاست از جمله سیپنل؛ دایرکت ادمین؛ پلسک و…. در زیرمنوی DNS قرار می گیرند. تصویر زیر را مشاهده کنید:
در واقع نیاز است رکورد از نوع txt در بخش مدیریت DNSهای هاست با مقداری که در فیلد شماره ۳ همین تصویر تولید شده است ایجاد نمایید. سپس مقدار مذکور را با استفاده از دکمه copy در حافظه موقت کپی کنید.
نکته: مدیریت رکوردها در هاست های سیپنل در بخش Domains—–> Zone Editor می باشد.
این روش برای وریفای یا همان تصدیق سایت با کمک رکوردهای DNS می باشد. البته روش های دیگری که در تصویر زیر مشاهده می کنید نیز وجود دارند؛ دومین روش پرکاربرد استفاده از Html Fileاست. اگر در مرحله ابتدایی ؛ اقدام به شناساندن وب سایت با استفاده از آدرس URL نماییم؛ روش احراز وب سایت متفاوت از احراز با DNS خواهد بود. یعنی از روش HTML File که در ادامه خواهید دید استفاده خواهد شد.
در این روش؛ فایل html که در ردیف شماره ۱ همین تصویر می بینید را دانلود نموده و در هاست خود بارگزاری نمایید. این روش برای کسانیکه با DNS و تنظیمات رکوردهای آن آشنایی ندارند؛ مناسب است و نهایتا دکمه Verify باید فشرده شود.
نکته مهم در مورد همه روشهای نصب گوگل سرچ کنسول این است که پس از نصب شما هیچگونه اطلاعاتی درون صفحه سرچ کنسول مشاهده نخواهید کرد. لازم است صبر کنید تا دادههای مربوط به وبسایت شما توسط سرچ کنسول جمع آوری شوند و گزارشهای مختلف تولید شوند.
در ادامه تصویر قبل؛ ما روش های دیگر احراز و تصدیق دامنه و وب سایت را می توانیم مشاهده کنیم. در این لیست اولین روش، HTML tag است.
تگ HTML چیست؟
در واقع کدهای وب سایت داخل تگ های HTML قرار میگیرند و تگ های متا (Meta Tag) وظیفه کنترل رفتار موتورهای جستجو را در خزیدن داخل صفحات مختلف و ایندکس کردن آنها را دارند.
همانطور که در تصویر قابل مشاهده است؛ در روش HTML tag ؛ یک تگ متای منحصربفرد برای آدرس وب سایت شما که در مرحله قبل وارد کرده اید ایجاد می شود و کافیست همین کد را کپی و در فایل اصلی وب سایت در بخش <head> و در میان سایر <meta> تگ ها قرار دهید. بدین صورت ؛ موتور جستجوی گوگل در هر بار خزش در میان صفحات سایت ؛ مالکیت و احراز رابطه چیزی که جستجو شده و سایت شما را انجام می دهد.
پس از کپی کردن مقدار در فایل اصلی html ؛ نتیجه مشابه این خواهد بود:
<head>
<title>Example.com homepage</title>
<meta name=”google-site-verification” content=”…….” />
</head>
نکته: این تگ فقط و فقط متعلق به شما است و هیچ شخص دیگری نمیتواند از آن استفاده کند چرا که کاملا با اکانت gmail شما مرتبط و تولید شده است.
همانطور که در پاراگراف بالا شرح داده شد؛ حتما باید متاتگ مربوطه در بخش <head> فایل html قرار بگیرد.
مورد بعدی؛ نام فایل اصلی html و پسوند آن متفاوت است. چرا که در برخی سرورها فایل اصلی با عنوان index.html و یا index.htm پیکربندی می شود و در قراردادن تگ متای مربوطه باید دقت کافی صرف شود که در فایل اصلی و صحیح این تگ اضافه گردد.
احتمال اینکه کد موجود در مرحله قبل را به اشتباه حتی یک کاراکتر وارد کرده باشید؛ با این خطا مواجه خواهید شد. توصیه می شود حتما از دکمه copy موجود در ابزار استفاده کرده و تگ را در محل موردنظر درج کنید.
تگها قطعه کدی هستند که داخل سایت یا اپلیکیشن تحت وب خود قرار میدهید تا به وسیله آن ابزاری که قصد استفاده از آن در سایت یا اپلیکیشن خود را دارید را با همان سایت یا اپلیکیشن مرتبط سازید. جهت اضافه کردن تگ در فایل HTML همین ابزار مناسب کسانی است که با کدنویسی آشنایی ندارند و ضمنا جهت بازاریابی و مارکتینگ کسب وکار خود نیاز دارند حتما از ابزار Tag Manager بهره ببرند. برای این منظور برای مرتبط کردن کنسول جستجوی گوگل با سایت خود باید یک قطعه کد در سایت خود قرار دهند تا به وسیله همان کد سایت مذکور با موتور جستجوی گوگل مرتبط شود و اطلاعات مورد نظر را ارسال کند که این قطعه کد همان تگ است.
یکی از مهمترین ویژگیهای تگ منیجر افزایش سرعت کار شماست. زیرا دیگر قرار نیست که هربار برای اضافه کردن یک تگ، وارد کدهای سایت یا اپلیکیشن خودتان بشوید و وقت زیادی برای پیادهسازی آن صرف کنید.
نکته مهم این روش: فعال نبودن ابزار Google Tag manager برای کاربران ایرانی است. یعنی نیاز به تغییر آیپی جهت پیکربندی و استفاده از این ابزار داریم.
علیرغم تمام روش های موجود در تنظیم ابزار Google Search Console ممکن است در طول این فرایند یا در اتمام آن خطاهایی رخ دهد. این خطاها به شرح زیر هستند:
درصورت برخورد با این خطا باید از تگ، کد snippet مریوط به Google Tag Manager یا فایل HTML در روش HTML File که به شما ارائه شده است اطمینان حاصل کنید.
باید از اتصال سرور مطمئن باشید. گاهی ارتباط و کانکشن به کندی برقرار شده و تنظیمات کنسول جستجوی گوگل با این خطا مواجه می شود.
در وارد کردن نام دامنه و یا آدرس سایت دقت لازم را بعمل آورید.
اگر آدرس موجود در پنل کنسول قابل دسترسی نباشد این خطا رخ خواهد داد.
گاهی اوقات به دلیل امنیتی مانند نیاز به احراز هویت دسترسی به سایت و یا دلایل امنیتی دیگر، سروری که اتصال کنسول گوگل با دامنه ما را برقرار می کند پاسخ صحیحی نمی دهد و با این خطا روبرو می شویم.
درصورتیکه DNSهای دامنه به درستی تنظیم نشده باشند؛ امکان دسترسی به دامنه از سمت سرورهای گوگل محدود شده و خطا دریافت می کنیم.
در این مقاله به طور مبسوط دررابطه با کنسول جستجوی گوگل صحبت نمودیم. در مطالب دیگر؛ Google Tag Manager و سایر ابزارهای مربوط به سئو و بازاریابی وب سایت ها و اپلیکیشن ها توضیح خواهیم داد.